8 juni 2011: Wereld IPv6 Dag

Auteur
afbeelding van Scott
Auteur: Scott
Aangemaakt: 03/06/2011 - 16:07
Aangepast: 11/07/2013 - 16:56

Het is bijna zover, op 8 juni is het Wereld IPv6 Dag. Op deze dag zal een grootschalige test worden uitgevoerd van een nieuw communicatieprotocol op het internet (IPv6). In theorie zou niemand hier iets van mogen merken, ware het niet dat er links en rechts wel eens een probleem zou kunnen zijn met routers bij mensen thuis, browser plugins en allerlei onvoorspelbare factoren. Om te testen welke impact dit nu juist zal hebben op de mensen thuis, zal voor 1 dag lang een groot aantal belangrijke sites IPv6 activeren. Dit zijn onder andere Google, Facebook, Yahoo, Akamai, Limelight..

Om in te schatten of je die dag problemen zal krijgen, kan je deze eenvoudige website even openen: <a href="http://omgipv6day.com">Ipv6 day test</a>. Indien deze een groen OK signaal geeft, wat bij de meeste mensen het geval zal zijn, moet je je geen zorgen maken en zal je op 8 juni waarschijnlijk niets merken.

Geeft deze website echter een foutmelding, is het best uit te zoeken wat er juist misloopt. Om dat analyseren, ga je naar de meer technische test-site: <a href="http://test-ipv6.motd.be">Test IPv6</a>, kopieer hier de test resultaten en plaats deze op ons forum voor verdere controle.

Lees verder voor meer achtergrond..

<strong>Een beetje achtergrond</strong>
Elke machine die op het internet is aangesloten, heeft een uniek adres nodig om te kunnen communiceren. Net zoals huizen een adres nodig hebben om er post tussen uit te kunnen wisselen. IPv4, het communicatie protocol dat momenteel gebruikt wordt op het internet stamt nog uit de tijd dat computers gigantisch groot en heel duur waren. Toen is besloten dat zo'n 4 miljard mogelijke adressen meer dan voldoende zou moeten zijn.
Natuurlijk zijn computers sindsdien sterk geevolueerd, ze zijn betaalbaar geworden voor veel meer mensen, over de hele wereld. Buiten de traditionele computers zijn er tegenwoordig ook veel kleinere apparaten die met het internet worden verbonden, denk maar aan smartphones, iPads, etc.. allemaal met hun eigen adres.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de IPv4 adressen bijna op zijn. Om dit op te lossen, is er een nieuwe versie van dit protocol ontwikkeld, genaamd IPv6. Dit bevat verschillende veranderingen maar de belangrijkste is dat er veel meer mogelijke adressen zijn, heel veel. Zoveel dat het niet meer uit te spreken is. Voor zij die het toch eens willen proberen: <a href="http://royal.pingdom.com/2009/05/26/the-number-of-possible-ipv6-addresses-read-out-loud/">aantal ipv6 adressen</a>. We kunnen dus wel stellen dat het aantal adressen voor het eerst geen probleem meer zal zijn.

De IPv4 en IPv6 protocols zijn echter niet compatibel, het zijn twee verschillende talen. Iemand met een IPv4 adres kan niet naar een IPv6 site en omgekeerd. De eenvoudigste manier om deze overgang te realiseren is wat men noemt "dual stack". Het komt erop neer dat men de twee kanten de beide talen aanleert. Websites hebben twee adressen, 1 voor bezoekers die enkel IPv4 spreken en 1 voor bezoekers die IPv6 spreken. Eindgebruikers zullen ook twee adressen krijgen om alle sites op internet te kunnen bereiken, onafhankelijk van welke taal ze spreken.
Door een tijd lang dubbel te blijven draaien, voorkomt men dat iedereen op dezelfde moment zou moeten overschakelen, wat niet realistisch is.

Momenteel zitten we in deze overgangsfase. Een aantal providers leveren al IPv6 adressen aan hun gebruikers. De bekendste in Belgie en Nederland is XS4ALL. De andere providers hebben daar dit jaar of volgend jaar plannen voor.
Er zijn echter nog niet veel websites bereikbaar op IPv6. De reden is dat de eigenaars van websites schrik hebben bezoekers te verliezen. Er zijn namelijk een aantal mogelijke problemen de zich kunnen voordoen wanneer een site zowel IPv4 als IPv6 aanzet. Door fouten in verschillende browsers, besturingssystemen of netwerkcomponenten, is het mogelijk dat een klein percentage van gebruikers de website niet meer zou kunnen bereiken of het heel traag zou kunnen gaan. Dit wordt geschat op minder dan een halve percent van de bezoekers, maar voor grote sites zoals google zijn dat heel veel verloren bezoekers.

Websites verdienen geld en zijn dus niet snel geneigd om dit te riskeren. Dus zijn een aantal grote websites en providers samengekomen en hebben ze afgesproken om voor 1 dag lang allemaal IPv6 aan te zetten. Tijdens deze dag zullen ze registreren hoeveel gebruikers ze juist zouden verliezen en krijgen de providers wereldwijd de kans om eventuele problemen in hun netwerk te lokaliseren.

<strong>Meest voorkomende problemen</strong>
De meest verwachte problemen zijn software pakketten die niet up-to-date zijn. Hiervan is het dan ook aangeraden de laatste updates te installeren. De belangrijkste hier zijn:
<ul>
<li>De Opera browser versies voor 10.50</li>
<li>Mac OSX versies voor 10.6.5. Indien je niet kan upgraden en op 8 juni problemen opmerkt, kan je als tijdelijke oplossing IPv6 uitschakelen onder System Preferences -> Network -> Advanced -> TCP/IP -> Configure IPv6 -> Off</li>
</ul>

Inhoud syndiceren
Contact · Disclaimer