Alternatieve programma's voor betalende software

Auteur
afbeelding van DickBrewer
Auteur: DickBrewer
Aangemaakt: 24/06/2009 - 15:39
Aangepast: 26/06/2009 - 10:54

De aankoop van commerciële pakketten is een dure aangelegenheid die men in de meeste gevallen kan vermijden. Tal van ontwikkelaars of bedrijven hebben de afgelopen jaren gratis softwarepakketten ontwikkeld die vaak een evenwaardige kwaliteit aanbieden als de betalende alternatieven. In deze blog probeer ik – naar mijn mening – de belangrijkste en interessantste projecten even op een rijtje te plaatsen.

Internet & Email:

Sinds enkele jaren heeft Microsofts vlaggenschip Internet Explorer vanuit meerdere hoeken klappen gevangen. Het exuberante marktaandeel van IE blijft jaar na jaar dalen ten voordele van andere browsers. We stellen de belangrijskte even aan u voor:

 • Mozilla heeft met de browser Firefox sinds enkele jaren een stabiele browser ontwikkeld die kan rekenen op een uitgebreide community. Pluspunten: snelheid, betrouwbaarheid en 'extensions'.
 • Opera is een vaste waarde als het aankomt op kwaliteit en snelheid. Recent is het browserpakket volledig gratis geworden, waardoor het een te duchten concurrent is voor Firefox en Internet Explorer.
  Pluspunten: all-in-one-pakket, de snelste(?), veiligheid.
 • Apple's Safari werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het eigen besturingssysteem maar is al een tijdje ook beschikbaar voor Windows.
  Pluspunten: de typische Mac-look, aangenaam surfen.
 • Google is recent ook met een eigen telg op de markt gekomen, genaamd Chrome. Het is niettemin nog vroeg om te zien of ook deze browser kan profiteren van het tanende IE-marktaandeel.

Bij de e-mailclients is de keuze iets gemakkelijker.

 • Thunderbird is een volwaardig alternatief van Mozilla het voor Microsoft Outlook. Pluspunten: extensions (met oa. een agenda), veiligheid.
 • Eudora is een client gebaseerd op Thunderbird. Pluspunten: licht en vooral handig te gebruiken voor de verwerking van veel berichten.

Communicatie:

In een gemondialiseerde wereld is snel en eenvoudig contact naar de verste uithoeken van de wereld steeds belangrijker geworden. Alternatieve message-clients of IRC-clients:

 • Pidgin (voorheen gAIM) is een all-in-one client die alle protocollen (MSN, AIM, ICQ, …) ondersteunt en ook kan gebruikt worden voor IRC. Pluspunten: werkt vlot en beschikt over enkele handige plugins.
 • X-Chat2 is een gratis alternatief voor het bekende mIRC. Het programma biedt dezelfde functionaliteit zonder irritante reclame of trials.

Audio & Video:

Heel wat multimediaprogramma's hebben vaak een beperkt aantal codecs ter beschikking, waardoor sommige extensies niet ondersteund worden. De volgende alternatieven hebben als belangrijkste pluspunt een uitgebreide database aan codecs en ondersteuning. Als all-in-one hebben we:

 • VLC van Videolan, dat gebruikt maakt van eigen codecs en daarmee zowat ieder audio- en videobestand zonder problemen kan afspelen. Pluspunten: het meest complete en eenvoudigste pakket, export/converteer-functie.
 • K-Lite Codec Pack, dat een opeenhoping is van allerhande programma's en codecs. Pluspunten: Media Player Classic als player, uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.
 • Van dezelfde makers als K-Lite heb je ook nog Quicktime Alternative en Real Alternative. Beiden zijn een eenvoudig en sober alternatief om de betalende versies van Quicktime en Realplayer te vervangen.

Specifiek voor audio zijn er nog enkele projecten:

 • Foobar2000 is een alround audioplayer dat ondersteuning biedt voor heel wat extensies. Pluspunten: plugins voor cd-informatie, playlists, converteermogelijkheden.
 • Met Audacity is het mogelijk om audiobestanden te beluisteren, te bewerken of op te nemen. Pluspunten: eenvoudige interface, mogelijkheid om lp's op te nemen.

Beveiliging & veiligheid:

Een veilige en betrouwbare computer is tot op vandaag nog altijd een van de belangrijkste eisen die gebruikers stellen bij de aankoop van een pc. Er zijn voldoende betalende pakketten op de markt om een computer tegen allerhande gevaren te beschermen...maar het kan ook anders. Voor een gratis anti-virus, kunnen we de volgende programma's vermelden:

 • Avast Home is het kleine broertje van het professionele pakket. De Home-versie biedt niettemin alle noodzakelijke onderdelen van een volwaardige anti-virus. Pluspunten: gebruiksvriendelijk en ook bescherming tegen spyware en rootkist.
 • Ook Bitdefender heeft een 'Free' variant die gebaseerd is op zijn betalende producten. Pluspunten: eenvoudig te gebruiken.
 • Vervolgens hebben we ook nog AVG Free. Deze gratis versie bevat de belangrijkste componenten om uw systeem te beveiligen. Pluspunten: Anti-spyware inbegrepen.
 • Een vierde gelijkaardig product is Antivir Personal. Ook dit pakket is een gratis all-round oplossing.
 • Als laatste hebben we nog een open-source alternatief: ClamWin is echter een scanner zonder real-time scan – en enkel aangeraden voor meer geavanceerde gebruikers.

Voor gebruikers zonder een router of gelijkaardig hardware-alternatief (een hardware-firewall geniet onze voorkeur!), kan het altijd interessant zijn om het Internetverkeer te controleren via een firewall. De interessantste pakketten zijn:

 • Outpost Firewall Free: een gratis variant van een gelijknamig betalend pakket. Pluspunten: basisbescherming tegen indringers, overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken.
 • Sygate Personal Firewall is reeds gedateerd (de ontwikkeling werd enkele jaren terug stop gezet) maar is nog altijd een uitstekend functionerend pakket dat de nodige bescherming biedt. Pluspunten: verbruikt weinig resources.
 • Als laatste hebben we nog een vreemde eend in de bijt: Peer Guardian is een IP-blocker voor Windows. Vooral interessant voor personen die regelmatig gebruik maken van P2P-netwerken.

Spyware is naast virussen een grote bedreiging voor veilig surfen op het Internet. Er zijn enkele mogelijkheden die dergelijke problemen bij de wortels aanpakken:

 • Spybot Search & Destroy is een bekend anti-spywareprogramma. Spybot maakt gebruik van een uitgebreide database om het systeem schoon te houden.
 • Trendmicro's HijackThis is een handige tool om verdachte bestanden of processen op te sporen en te verwijderen. Het wordt vaak aangewend om vervelende internetproblemen op te lossen.

Grafisch:

Professionele beeldbewerking is & blijft een dure aangelegenheid. Pakketten van Adobe, Corel of Jasc zijn (meestal) alleen betaalbaar voor scholen en bedrijven. Gelukkig zijn er nog enkele gratis alternatieven waarmee men evenwaardige resultaten kan bekomen:

 • Paint.Net is een programma dat zowel de eenvoud van Paint als de complexiteit van Photoshop incorporeert. Het is een interessante instap voor onervaren gebruikers maar leent zich er ook toe om kwaliteitsvolle resultaten af te leveren.
 • Ook the Gimp is een gebruiksvriendelijk alternatief voor professionele pakketten. Pluspunten: crossplatform en een lange traditie.
 • Inkscape is een 'vector graphics editor', kortweg: een tekenprogramma. Een gebruiksvriendelijk alternatief voor Illustratie, CorelDraw,...
 • Voor een compacte afbeeldingenkijker, kan men gebruik maken van het polyvalente IrfanView. Pluspunten: breed spectrum van ondersteunde afbeeldingsformaten, tal van handige functies en bewerkingen, integratie met andere programma's door plugins.
 • Google heeft met Picasa een gebruiksvriendelijke programma gelanceerd om foto's te organiseren, ordenen en kleine bewerkingen toe te passen. Voor de tekenaars onder ons, is er SketchUp.

Kantoor:

Voor zakelijke gebruikers zijn er voldoende mogelijkheden of alternatieven. We sommen de belangrijkste op:

 • OpenOffice is stilaan uitgegroeid tot een te duchten concurrent voor het Office-pakket van Microsoft. Vooral de grote compabiliteit en functionaliteit zorgen voor een naadloze overgang naar dit gratis kantoorpakket. Pluspunten: Exporteren in PDF, OpenDocument-standaard.
 • Scribus biedt ons de mogelijkheid om allerhande folders, documenten of zelfs boeken te publiceren. Het biedt een gelijkaardige functionaliteit als InDesign of CorelDraw.

Systeemonderhoud:

Er zijn ontelbare cleaners, back-uptools waaruit we kunnen selecteren. Omdat we voorzichtig zijn met heel wat zogenaamde 'cleaning'-programma's – vanwege de schade die ze soms kunnen aanrechten – plaatsen we hier slechts twee tools die betrouwbaar zijn en altijd handig van pas komen:

 • JkDefrag is een uitgebreidere variant op de gewone Windowsdefragmentatie. Deze kleine tool is in meerdere vormen te verkrijgen (grafisch, console, …).
 • Recuva is een vaak gebruikt programma om verwijderde of verdwenen bestanden te recupereren. Pluspunten: eenvoudig te gebruiken, verbazingwekkende resultaten.

CD & DVD:

Als laatste hebben we nog alternatieven brandprogramma's of handige tools. Een greep uit het aanbod:

 • CDBurnerXP Pro is een programma om zowel cd's als dvd's te branden. Het beschikt ook over een ISO-functionaliteit.
 • InfraRecorder biedt een volledig all-in-one brandprogramma met alle noodzakelijke functionaliteiten.
 • Om een CD/DVD-drive te virtualiseren, kunt u gebruik maken van DAEMON Tools Lite. Dit gratis programma biedt een uitstekende image-functionaliteit en heeft ook opties voor read/write-protection.

Deze blog heeft slechts een klein deel behandeld van alle (gratis) beschikbare programma's die voorhanden zijn. We zijn niettemin altijd geïnteresseerd in tips, gebruikerservaringen en alternatieven om deze lijst aan te vullen.

Graag zou ik ook Mibe bedanken! Enkele jaren terug gaf hij al een aanzet met een blog rond alternatieve programma's. Dit is een uitgebreide herwerking en uitbreiding van zijn werk.

** Mag ik vragen om hier geen vragen te stellen als u nog zou problemen hebben, maar een nieuwe post te openen MET de melding dat u deze blog al gelezen en gevolgd hebt. **

afbeelding van Weazle
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 10105

Mooie post :)

Ik gebruik soms ook IrfanView:

Citeer:
IrfanView is a very fast, small, compact and innovative FREEWARE (for non-commercial use) graphic viewer for Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 , 2008, Vista, Windows 7.
afbeelding van Mibe
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 9714

Chapeau voor inhoud en opmaak ;) Nice job!

afbeelding van DickBrewer
Offline
Moderator
Lid sinds: 01/07/2006
Punten: 1641
Weazle schreef:
Mooie post :)

Ik gebruik soms ook IrfanView:

Citeer:
IrfanView is a very fast, small, compact and innovative FREEWARE (for non-commercial use) graphic viewer for Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 , 2008, Vista, Windows 7.

Ik zal het eens bekijken en straks bij het lijstje plaatsen. ;)

afbeelding van Destiser
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 22/12/2006
Punten: 562

Ik ga hier eens een wanhopige request doen ^^

bestaat er een gratis variant voor AutoCAD en liefst ook Inventor? (dus 3D modeling à la solid edge enzo)

Ik vrees van niet maar je weet nooit :)

Het is voor redelijk professioneel (maar persoonlijk) gebruik

afbeelding van DickBrewer
Offline
Moderator
Lid sinds: 01/07/2006
Punten: 1641

Ik heb een tijdje terug eens iets beantwoord rond AutoCad:

http://www.pcwereld.be/forum/zachte-stuff/software/8146-simpel-tekenprog...

Enkele voorstellen gegeven (verspreid over meerdere posts). Misschien eens bekijken?

afbeelding van Destiser
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 22/12/2006
Punten: 562

precies allemaal een beetje te softie :P 3D modeling is toch wel beke een vereiste

die openCASCADE is volgens mij meer een soort engine of what ever :P niet echt een CAD packet maar wel bruikbaar voor een CAD packet

openCAD vind ik blijkbaar niet terug...

ochja :)

afbeelding van Thieukeuh
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 03/09/2009
Punten: 129

Mooi werk!

Maar CCleaner vind ik ook een goed progje en free reg cleaner ook :)

afbeelding van DickBrewer
Offline
Moderator
Lid sinds: 01/07/2006
Punten: 1641
Thieukeuh schreef:
Mooi werk!

Maar CCleaner vind ik ook een goed progje en free reg cleaner ook :)

Meestal bevat de Browser zelf een functie om oude (browser)gegevens te verwijderen. In die zin is CCleaner redelijk overbodig (het centraliseert enkel alle verwijderfuncties).

Bij PcWereld.be zijn we geen echte voorstanders van register-cleaners, zeker als ze toegepast worden zonder voldoende kennis van zaken. Vandaar dat deze ook niet in de lijst zijn opgenomen.

afbeelding van Thieukeuh
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 03/09/2009
Punten: 129

ja dat is inderdaad een goeie reden om het niet in de lijst op te nemen.

Maar ik heb er nooit problemen mee gehad.

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Ook een ander alternatief voor Office, is bv Google Docs, hiermee kan je net zoals in Word, Excel, etc.. documenten maken, maar dan gewoon online! Dus je moet ze niet opslaan op je pc, en je kan ze overal bereiken, lezen & bewerken!

http://docs.google.com

afbeelding van Web4Starters.nl
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 19/04/2010
Punten: 11

Ja IrfanView, ik heb ook goede ervaring hiermee.

afbeelding van --pascal--
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 28/11/2006
Punten: 6

och alles is gratis moet gewoon weten naar wat te zoeken, en ni opgeven als ge iets ni dadelijk vindt, opt internet is het spreekwoord wie zoekt die vindt zekers van toepassing..... net zoals geduld is een schone zaak of deugd.

Inhoud syndiceren
Contact · Disclaimer