Hoe assembleer je een pc?

Auteur
afbeelding van misterD
Auteur: misterD
Aangemaakt: 29/05/2006 - 23:13
Aangepast: 28/10/2007 - 14:35

Hoe steek je nu eigenlijk een PC in elkaar? Wel, op deze pagina, heb ik een uitgebreide foto-tutorial op poten gezet, dus checken maar

Stap 1, al de onderdelen bij elkaar leggen:
Wat je nodig hebt voor een computer in elkaar te steken

  • Een moederbord
  • Een processor, die compatibel is met je moederbord
  • RAM geheugen, die compatibel is met je moederbord
  • Harde schijf, IDE of S-ATA
  • Optisch station; cd-rom, etc...
  • Een kast
  • Windows/Andere systemen cd's

Stap 2, het in elkaar steken
Kijk eerst in de doos van het moederbord, als alle onderdelen er wel bij zitten, zoals: boekje, driver-cd's, kabels, backplate...

Haal je moederbord uit de statische zak, en leg het op een propere ondergrond. Leg vooral je moederbord NIET op je statische zak!

Trek aan het hendeltje dicht bij de socket, voor de processor in te steken. (in de tutorial, gaat het over een socket 775 moederbord)

Haal het plastiekje weg, dat over de socket zit (dit is voor bescherming tegen stof & vuil)

Steek nu de processor op de socket.

Sluit dat hendeltje weer, en alles zit nu vast

Nu de processor, op het moederbord zit, moeten we alles natuurlijk in de kast steken.

Eerst & vooral, halen we de zijpanelen weg, dit doe je door op de achterkant de 2 schroeven op elk paneel, afteschroeven.

Wat je beter eerst kan doen, is de standaard koeler die in je kast zit bijgeleverd, er uit te schroeven, gezien deze koelers, na een paar weken een hels kabaal beginnen te maken!

Nu halen we de standaard backplate uit je kast, want in de doos van het moederbord zit er eentje bijgeleverd, die past met de aansluitingen van je moederbord

Zoek nu in de kast, achter een zakje of doosje, waarin alle schroefjes zitten.

Steek nu de backplate, aan de achterkant van je kast, zorg ervoor dat alle klepjes die ervoor staan, naar boven geplooid zijn!

Nu steken we het moederbord op zijn plaats & schroeven we het vast. Gebruik de gouden schroefjes die je vind het het bijgeleverde zakje. Vergelijk de gaten van je moederbord, met die van je kast, en steek de schroeven correct, als er eentje verkeerd zit, kan dit al kortsluiting veroorzaken, en het einde van je moederbord betekenen!

Als je gouden schroefjes, te kort komt, vind je meestal wel van die plastieken stukjes. Plaats die op de achterkant van het moederbord.

Steek het moederbord schuin in je kast, met de linkerkant naar beneden gericht en de rechterkant naar boven gericht

Zorg ervoor dat alle gouden schroeven overeenkomen met de gaatjes van je moederbord. Schroef deze toe, als je moederbord wat scheef zit, duw dan lichtjes tegen het moederbord, totdat alle schroeven er in zitten

Nu plaatsen we de koeler. Dit is zeer simpel, zorg gewoon dat de pootjes van de koeler in die 4 gaatjes van het moederbord zitten, en druk dan gewoon op de zwarte klik-stukken.

Sluit het kabeltje, die de ventilator stroom voorziet, aan op het moederbord, dit bevind zich dicht bij de processor, maar verschilt op elk type moederbord. (meestal noemt dit CPUFAN)

Zorg dat je uiteraard, de correcte ram soort bij je hebt, met een DDR 333 ram lat, terwijl je een DDR2 moederbord hebt, ben je niet veel, en dat kan je natuurlijk veel geld besparen.

Naast de processor, kan je de ramsloten vinden, open die witte klepjes, door ze naar achter te duwen. Plaats nu je ram. Doe dit wel, met één kant gelijk, dus plaats je ram niet meteen horizontaal, hou je ramlat schuin, en duw het in het ramslot, en als dit vastzit, doe dan net het zelfde met de andere kant, uiteindelijk moet je de witte klepjes weer toeduwen.

Nu moeten de harde schijven erin gestoken worden. Momenteel heb je 2 soorten schijven: IDE/ATA en S-ATA, het grote verschil hiervan is, dat S-ATA schijven veel sneller zijn, dan de inmiddels al verouderde ATA schijven

Schuif de harde schijf, of schijven in de verschillende hard disk sleuven & schroef alles toe

Je doet net hetzelfde, met de floppy drive, als je er één wilt hebben tenminste. Dit word eigenlijk niet meer zoveel gebruikt.

Ook het optisch station vergeten we niet. Meestal hebben ze standaard een witte kleur, maar als je bv een zwarte kast hebt, oogt dit natuurlijk niet zo mooi, hier leg ik uit hoe je de covers verwisselt (die zitten meestal bijgeleverd bij de verpakking)

Eerst en vooral, hebben we een klein metalen stokje nodig, dit ook standaard bij de verpakking van je cd-rom, dvd-rw, etc...

Steek dat stokje, in dat klein gaatje, dat je vind op de voorkant van je cd-rom, dvd-rw, etc...

Duw met een platte schroevendraaier of dat stokje, de zijkanten eruit.

En als eindresultaat hebben we dit:

Verander de jumper-settings van je optische stations! Deze staan standaard altijd op SLAVE, dus verander het naar MASTER, voor meer info, kan je altijd je handleiding raadplegen

Schuif dan je optisch station in de kast, in die cd-sleuven, en schroef alles toe

Nu sluiten we de kabel aan, van het moederbord tot de floppy & optisch station

Sommige mensen weten het verschil niet, tussen IDE kabel & floppy kabels, het ziet er ongeveer het zelfde uit, maar de breedte is anders.

Sluit de IDE kabel, met BLAUWE aansluiting op het moederbord op het IDE 1 kanaal, meer info = check handleiding

En sluit de andere kant van de kabel aan op je Harde schijf of optisch station.

Sluit nu de floppy kabel aan, op het moederbord, meestal zit dit net naast de IDE aansluitingen, bij een floppy kabel is het verschil moeilijk te zien, wat de voorkant is of wat de achterkant is, je kan dit zien, door die "twist" in de kabel in het midden, op het einde van de kabel.
Dus sluit de floppy kabel aan ZONDER twist op het moederbord.

En sluit de andere kant van de kabel MET de twist, aan op het floppy station. Zorg er zeker voor dat de kant met het rode lijntje aan de zijkant, gericht is naar de binnenkant van de kast.

Natuurlijk heeft al die hardware een energie-bron nodig, standaard zitten er redelijk goeie voeding's in je kast.

Sluit de power connector op je ATX-aansluiting van je moederbord aan

Sluit ook het ander kabeltje, met gele & zwarte kleuren aan op het moederbord. Dit zit meestal aan de linkerkant van de processor.

Sluit nu de overige molexen (zijn die witte blokjes) aan op je optisch station/harde schijf & floppy.


Meestal zitten op de voorkant van je kast, zitten aansluitingen zoals USB & Audio, nu leg ik uit, hoe je dit eigenlijk allemaal aansluit.

Op je moederbord, vind je meestal linksvanonder de audio aansluitingen, en hier zitten waarschijnlijk al 2 jumpers op.

Hoe je dit aansluit, verschilt op elk type moederbord, dus best eventjes kijken in de handleiding. Je hebt 2 soorten aansluitingen.

Losse kabels:

Eén blokje, met alle aansluitingen in:

Dit verschilt van kast tot kast. Goedkopere kasten hebben meestal losse kabel, wat duurdere kasten hebben meestal blokjes.
Hetzelfde geldt voor de USB aansluitingen.

Die zijn ook, op de onderkant van het moederbord te vinden & zijn meestal BLAUW gekleurd:

Net zoals de audio aansluitingen, heb je er 2 verschillende, losse kabels of slechts met één blokje, van een blokje heb ik helaas geen foto, maar dit ziet er hetzelfde uit zoals een USB aansluiting

Firewire aansluitingen zijn net het zelfde zoals USB aansluitingen, maar verschillen van kleur & dat is meestal zwart, maar op het moederbord waar ik de foto's van trok, is er geen firewire ondersteuning.

Ook heb je nog je POWER, RESET & HDD-LED & POWER-LED aansluitingen.

Die zien er altijd zo uit:

De aansluitingen hiervan, zitten normaal rechts, vanonder van het moederbord

De manier dat je het aansluit verschilt van moederbord tot moederbord, dus best eventjes kijken in je handleiding.

De aansluitingen van de Serial ATA harde schijf.

Het kabeltje ziet er in alle gevallen zo uit:

En als je voeding Serial ATA niet ondersteunt bestaat er gelukkig nog zo iets als dit:

Op het moederbord vind je de aansluitingen van de S-ATA kabels, als je het niet vind, kijk in de handleiding, gezien dit altijd wel wat verschilt. Maar meestal zit dit ergens rechts-vanonderen.

En dan sluit je de andere kant van het kabeltje aan op de harde schijf

Als je voeding geen ondersteuning geeft voor Serial ATA, dan moet je het doen met een tussenstukje, je sluit het aan op een molex en verbind het dan zo naar je harde schijf

Uiteindelijk is alles klaar, en als laatste maken we alle kabels stevig vast met wat van die kabel-binders.

En alles ziet er dan zo uit:

Dan is het moment van de waarheid aangebroken: de eerste start. Als je alles goed aangesloten hebt, dan heb je niks te vrezen, heb je alles twijfelachtig gedaan, of gewoon alle kabel ingestoken waar een gat is, dan is de kans groot dat je pc niet opstart, en als dat gebeurt, heb je natuurlijk ons forum waar je alle vragen kan stellen!

Vervolgens begin je het mde installatie van je besturingsysteem, en een paar posts hier-onder, staat links naar tutorials, hoe je Windows, Linux, etc.. installeerd

afbeelding van Bla
Bla
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 26/04/2006
Punten: 114

Mooie how-to maar mijn vraag is waarom zet je niet eerst de koeler van de cpu op zijn plaats voor je het mobo in de kast steekt, geeft naar mij ervaring minder problemen en kan er niets aan je mobo komen als je net iets te hard duwt.

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Met socket 775 koeler, kan je moeilijk de koeler op je moederbord steken, als het niet in de kast zit, gezien die pinnetjes op je koeler in die gaatjes gaan, van het moederbord, en ze tegen de grond dan steken, zodat ze er niet volledig vast zitten, en als je het al in de kast gestoken hebt, moet je niet erg veel kracht gebruiken gezien die gouden schroefjes, al ongeveer het moederbord 1cm van de grond houden, snappie? :P

afbeelding van Weazle
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 10105

! Mooie post EclipX !
Ik ben er zeker van dat veel mensen hiermee aan de slag kunnen.

Ik vermoed dat je het woorden 'sleuven' zocht bij het harde schijven gedeelte.

Voor de installatie van Windows Xp, kunnen de mensen deze link volgen.
En om de computer op te starten van CDROM, kunnen ze deze link volgen.

Nu nog een handleiding 'installatie Linux' en het is compleet.

groeten,

Weazle

afbeelding van Bla
Bla
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 26/04/2006
Punten: 114

voor de handleiding installatie linux

- Ubuntu voor de Intels
- Ubuntu voor de AMD's
- Ubuntu voor de Mac's
- Debian
- Gentoo

Gelieve Gentoo alleen te doen als je hier nadien niet elke dag iets wilt posten.

Zo goed Weazle :)

afbeelding van Scott
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 1436

Mooie blog, maar mag ik vragen de afbeeldingen als attachments te uploaden. Dan laden ze sneller en is de kans op gebroken images kleiner. Als het dan niet werkt is het mijn schuld ;)

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Waar alles nu op staat, is de server van op me werk, die zal bv nooit stilvallen, maar bestaat er geen ftp server voor pcwereld? Zodat ik alles daar kan uploaden, want ik weet niet echt hoe dit allemaal werkt, en heb 't eens geprobeerd, maar toen kwam die afbeelding op de startpagina terecht... :s

afbeelding van Scott
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 1436

Image uploads niet gebruiken, dat is iets dat is overgebleven van lang vervlogen tijden. Als het maar een paar bestanden zijn, kan je die onderaan blogs toevoegen bij "attachments".
Maar dit zijn er verdorie veel, dat doen we wel via FTP. Ik heb de hele reeks eventjes overgehaald en find/replace gedaan op de urls, als er meer zijn, geef maar een seintje :)

Eens de tweede server online is zal ik daar wel iets opzetten om iedereen gemakkelijker dingen via FTP te laten uploaden. Want nu hebben we maar 1 login en dat is wat lastig om te delen ;)

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Heey, bedankt man, alles staat nu op pcwereld :) Thx

afbeelding van Production
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 24/07/2005
Punten: 512

Mooi mooi @Eclipx
Zo moeten de andere mensen geen profesionele man bijhalen;)
Nu kunnen zeh het ook zo doen:)

afbeelding van Pcfreakske2000
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 05/05/2006
Punten: 255

@EclipX : je bedoelt waarschijnlijk : de hard disk sleuven en de Molex stekkers.

Ik volg namelijk een opleiding tot pc-technicus. Dat hebben we ondertussen al geleerd , daarmee :D

Ondertussen heb ik werk gevonden , maar niet in de IT sector. Maar ja , wie weet ooit , hé , je weet immers nooit.

P.S. : er is 1 afbeelding die niet wordt weergegeven ...

De rest van de afbeeldingen werkt wel goed.

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Ja, ik volg ook een opleiding pc-techicus, maar ik was dat vergeten :P

afbeelding van Pcfreakske2000
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 05/05/2006
Punten: 255
EclipX schreef:
Ja, ik volg ook een opleiding pc-techicus, maar ik was dat vergeten :P

Tof. Volg je dat ook in avondschool ( Syntra of iets dergelijks ? )

Ik volg dat via Syntra Mechelen , dus ja ...

Voorlopig heb ik alleen maar theorie gekregen. Volgend jaar ( als ik door het jaar doorben , uiteraard ) praktijklessen.

Eind juni weet ik meer , dus ja ... Eerst nog door de module Netwerken raken...

Maar ja , we zullen zien , zeker ?

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Ik volg mijn opleiding in Syntra West in Kortrijk. :)

Maar kmoet er natuurlijk wel door zijn voor mijn examen. :P

afbeelding van Pcfreakske2000
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 05/05/2006
Punten: 255
EclipX schreef:
Ik volg mijn opleiding in Syntra West in Kortrijk. :)

Maar kmoet er natuurlijk wel door zijn voor mijn examen. :P

Ik volg die opleiding in Syntra Mechelen ( allez Antwerpen-Brabant ).

Ik heb net het basisjaar achter de rug , het was zuiver theorie , maar ja , binnen een paar weken begin ik hopelijk met het nieuwe jaar. Door de meeste modules waar ik door , zoals Hardware & Operating Systems en Netwerken.

Door de module "Data - en Bestandsorganisatie/Logica" was ik wel niet door , ik heb daarvan een herexamen gedaan , maar ik vrees dat dat programmeer gedoe, ja dat hebben we ook moeten leren , dat zit in het lespakket , niet door ga zijn ...

Maar ja , ze gaan de basisjaren opsplitsen hebben ze gezegd , nu kregen wij alle mogelijke vakken bij mekaar , omdat we na dit basisjaar moesten kiezen , dus ja ...

Ik heb uiteraard gekozen voor Pc-Technicus.

afbeelding van viruz
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 18/09/2006
Punten: 38

gewoon weg prachtig,

afbeelding van FlorH
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 08/02/2005
Punten: 746

nice :)

afbeelding van Henk
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 22/08/2003
Punten: 201

Is de update ivm de grafische kaart nog voor binnenkort?

ik zou begin volgend jaar mijn (vista-) pc zelf in elkaar willen steken gebruik makend van deze handleiding.

Heeft er soms iemand tips waar je goedkoop de stukken kunt kopen?

En dan nog iets: is het nodig van zo een bandje te dragen voor de aarding als je een pc in elkaar steekt?

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652
Henk schreef:
Is de update ivm de grafische kaart nog voor binnenkort?

ik zou begin volgend jaar mijn (vista-) pc zelf in elkaar willen steken gebruik makend van deze handleiding.

Heeft er soms iemand tips waar je goedkoop de stukken kunt kopen?

En dan nog iets: is het nodig van zo een bandje te dragen voor de aarding als je een pc in elkaar steekt?

Dat met die grafische kaart, wel heb ik gewoon nog geen tijd voor gehad, het is eigenlijk heel simpel, je moet de grafische kaart, gewoon in het AGP of PCI-E slot inschuiven. That's it.

Waar je goedkoop material kan kopen? Ik zou 't niet weten, want de meeste verkopers, zijn dus inclusief 21% btw & een paar procent winst. Op internet kan je ze goedkoop kopen, en als je eventjes zoekt, dan zul je wel, leveranciers vinden.

afbeelding van jegerjeroen
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 28/06/2006
Punten: 521

21% btw? Is dat in België anders dan, hier in Nederland is het 19%, dan zullen die verkopers wel meer verdienen ;)

afbeelding van Mibe
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 9714

Hoe kan je nu meer verdienen aan de btw? Dit is toch voor de staat?

afbeelding van jegerjeroen
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 28/06/2006
Punten: 521

Nee ik bedoel te zeggen, de inkoopprijs is hetzelfde, en de verkoopprijs zal ook niet veel verschillen. Terwijl er minder van diezelfde prijs naar de staat gaat... Dus dan zou een verkoper in NL meer verdienen :)

afbeelding van poemake25
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 02/03/2007
Punten: 2

hey hey ik zit met een probleem heb nieuw moederbord gaan hale me proscessor en ram ma probleem is ik heb alles aan geslote ma krijg geen scherm en menu op scherm hoe komt da als ge me lunt help merci groete

afbeelding van Mibe
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 9714

Ok, al even paar opmerkingen...

  • Geen leestekens te bespeuren, terwijl dit is uitgevonden om het lezen aangenamer te maken
  • Vol met fouten die zichtbaar verkeerd ogen, dus omdat deze niet gecontroleerd zijn
  • Gelieve een nieuwe topic te starten door "Stel een vraag" te klikken bovenaan

Dan zal ik nog es lezen en eventueel antwoorden.

Bedankt voor uw begrip.

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

// Teksten aangepast, wat upgedate, enzovoort

afbeelding van Henk
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 22/08/2003
Punten: 201

Wanneer moet er eigenlijk van die pasta gebruikt worden zoals je bvb. ziet op http://www.zalman.co.kr/eng/pr...p;code=009 => installation movie

Wat doet dat eigenlijk?

afbeelding van jegerjeroen
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 28/06/2006
Punten: 521
Henk schreef:
Wanneer moet er eigenlijk van die pasta gebruikt worden zoals je bvb. ziet op http://www.zalman.co.kr/eng/pr...p;code=009 => installation movie

Dit moet bijvoorbeeld tussen je cpu en de koeler of je gpu en je koeler.

Henk schreef:
Wat doet dat eigenlijk?

Dit bevorderd de geleiding van de warmte (van bepaalde onderdelen) naar het koelblok/koelribben, die op hun tijd weer afgekoeld worden door een ventilator.

Zeg ik het zo goed? (correct me if i'm wrong ;) )

afbeelding van Baris
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 08/11/2005
Punten: 297

Het is correct! :)
En die pasta is vuil en het plakt :P
Lijk silicone tss de ruit :)
ciao

afbeelding van Deehjay
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 09/01/2008
Punten: 17

opmerking: waarom mag je het moederbord niet op de antistatische zak leggen als deze er wel in steekt?
natuurlijk mag je deze op de zak leggen, ik raad het je zeker aan om dit te doen...

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652
Deehjay schreef:
opmerking: waarom mag je het moederbord niet op de antistatische zak leggen als deze er wel in steekt?
natuurlijk mag je deze op de zak leggen, ik raad het je zeker aan om dit te doen...

Vroeger zei een collega dit tegen mij, maar idd, ondertussen heb ik het ook al verschillende keren getest, door gewoon het moederbord er op te leggen, en er is idd niks plotseling defect.. :)

afbeelding van shadowstep12
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 20/01/2008
Punten: 9

kan er iemand mij een beeld geven wat het ongeveer kost om zo zelf een pc ineen
te steken? alvast bedankt .

afbeelding van shadowstep12
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 20/01/2008
Punten: 9

citeer:Sluit de IDE kabel, met BLAUWE aansluiting op het moederbord op het IDE 1 kanaal,
Zou dit ook grijs kunnen zijn?

afbeelding van Weazle
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 10105

De kleuren kunnen verschillen van moederbord tot moederbord.
Gewoon zien dat je niets forceert.. Eerst kijken dan pas inpluggen ;)

Meestal is er een bepaalde manier om de kabel ergens in steken, bijv een getal je gesloten ofzo.

groeten,

Weazle

afbeelding van misterD
Offline
Moderator
Lid sinds: 12/03/2004
Punten: 2652

Ik denk ik binnenkort eens een update hiervan brengen, met wat recentere hardware en videokaart.

Iemand nog ideeën, wat ik er bij kan toevoegen?

afbeelding van Weazle
Offline
Beheerder
Lid sinds: 25/06/2002
Punten: 10105

We zouden eventueel bijkomende info geven over hardware.
Bijv als je over voedingen praat, doorlinken naar deze link.

Natuurlijk is dat niet mogelijk voor alle hardware. Grafische kaarten veranderen bijv te frequent, maar sommige basis merken zouden we wel kunnen opsommen(bv merk van harde schijf, .. )

afbeelding van .marvin.
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 17/01/2008
Punten: 406

Mooi! lekker handig voor de mensen die het nog niet zo goed kunnen ;) als ik:D

afbeelding van Freemike
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 20/02/2008
Punten: 186

Mooi gedaan ;) bedankt.
Prijs van PC zelf in elkaar steken: minimum 300€ á 500€
Het fijne is dat je daar kan sparen waar 't zin heeft,
en daar meer kan uitgeven waar jij wil, en uiteindelijk
kom je meestal nog lager uit ook. Herstellen wordt dan ook
gemakkelijker. Maar is niks voor beginners, tenzij ze voorzichtig
zijn en hulp hebben van iemand met een beetje ervaring ;)
Weet dat kant en klare pc's op enkele componenten zoals voeding
zwaar besparen, gaan nadien snel stuk, maak niet diezelfde fout ;)

afbeelding van dilbert
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 05/10/2008
Punten: 2

Het is een fijne en mooie handleiding maar ik zie één belangrijk onderdeel ontbreken, namelijk de juiste koelpasta die aangebracht moet worden voor je een goede koeler aanbrengt, bij voorbaat zilver artic 5.
niet vergeten dat je de processor eerst nog eens moet ontvetten met het juiste bijbehorende component.
Sommige koelers kun je alleen monteren als je het moederbord eruit hebt, dit vanwege de beugeltjes die op de achterzijde worden gemonteerd.
En voor sommige videokaarten kan het ook geen kwaad om een aparte goede koeler aan te brengen.
Een andere tip is om de luchtstroom in de gaten te houden, een koeler die lucht aanzuigt moet ook lucht toegevoerd krijgen en afgevoerd worden, hoe beter de luchtstroom langs de belangrijkste componenten hoe beter de koelingen en dus prestaties.
Laat een programma als speedfan draaien en je pc wordt lekker stil!
door deze ingrepen is mijn temperatuur in de kast aanzienlijk verlaagd!

afbeelding van heavendies
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 30/04/2008
Punten: 58

gwn een geweldige handleiding voor beginners. Ik wist dit wel allemaal al door het zelf uit te proberen op een oude pentium 2 maar hij doet het nog steeds.

Ik krijg alleen mijn pentium 4 niet aan het werken. maar daarover gaat het topic "starting ONTRACK".

Heel erg tof dat er toch eens iemand tijd heeft gemaakt voor deze hulplijn.

Ik denk dat vele mensen, beginners dan wel, niet eens weten wat het verschil is tussen DDR 333 en DDR 2, socket 486 en socket 775, enz.

Het zou ook best handig zijn om die moeilijkere dingen zoals DDR ... en socket's van processoren te verklaren.

afbeelding van che1che
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 16/09/2009
Punten: 2

goede handleiding ik heb er veel aangehad.

ik had 1 tip. misschien kan je aan het begin van deze handleiding
een paar does en dont's plaatsen. zoals: voor je aan de pc gaat sleutelen, ontaard je zelf even door een verwarming aan te raken, doe dat desnoods tussendoor ook af en toe. Zo
breng je geen electrische spanning op de pc.

afbeelding van Thieukeuh
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 03/09/2009
Punten: 129

prachtige uitleg!

afbeelding van BAM
BAM
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 18/04/2010
Punten: 4

Zit bij het moederbord wel een netwerkkaart en geluids-/grafische kaart?
Of moet je die er los nog aansluiten?
Zo ja, hoe kan je er dan nog een extra geluidskaart in bouwen?

afbeelding van DickBrewer
Offline
Moderator
Lid sinds: 01/07/2006
Punten: 1641

Het overgrote deel van de moederborden heeft een geluid- en netwerkchip on board. In sommige gevallen ook een grafische kaart (verwacht echter geen wonderen van die laatste). Extra geluidskaart kan via een PCI-slot ingevoegd worden, en ik denk dat je zoiets zelfs ook via een usb-poort kan (voor recente geluidsmodules).

afbeelding van BAM
BAM
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 18/04/2010
Punten: 4

Hoe herken je het DDR(1,2of3) bij een moederbord
De kleur van mijn geheugensleuf is zwart.

afbeelding van anonymous
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 26/02/2012
Punten: 4

2 fouten:

1) geen koelpasta tussen cpu en koelen
2) eerst moederbord in kast steken en dan pas de koeler erop zetten

afbeelding van anonymous
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 26/02/2012
Punten: 4

2 fouten:

1) geen koelpasta tussen cpu en koelen
2) eerst moederbord in kast steken en dan pas de koeler erop zetten

afbeelding van ErozGulf
Offline
Bezoeker
Lid sinds: 29/02/2012
Punten: 2

hallo

ik wil me gaan specialiceren in computeropbouw enzo
ik heb een kast gekregen met:
nieuwe video kaart
nieuwe harde schijf

(ik weet ook niet of die harde schijf echt nieuw is en met een groot geheugen en dat geld ook voor de videokaart)

ik ben naar de site van mycom gegaan en een beetje uitgezocht hoeveel het ging kosten

videokaart -> 40,95
moederbord -> 49,98
behuising -> 47,99
koeling -> 7,00 (voor in kast)

Ik wou mijn laptop verkopen en dan zelf een pc in elkaar zetten maar ik schrok een beetje van de prijs van De Windows die ik erop moet gaan zetten

deze windows die kost al snel 150,-
en de processor kost 375,-!!!!!

weten jullie mischien een beter processor en Windows wand ik wil een goede game desktop en die ook goed is voor school en Zware bestanden van games

bedankt alvast!

afbeelding van Anoniem
Anoniem
Bezoeker

mooie presentatie

ik wil een game pc gaan bouwen maar weet niet welke onderdelen het best zijn dus zou je even een lijstje willen maken welke onderdelen je hebt gebruikt en welke je afraad

afbeelding van Anoniem
Anoniem
Bezoeker

mijn beeldscherm doet het niet nochtans heb ik de handleiding goed gevolgd en het beeldscherm is getest en werkt dus iemand tips?

Inhoud syndiceren
Contact · Disclaimer