PcWereld richtlijnen

Auteur
afbeelding van Scott
Auteur: Scott
Aangemaakt: 15/12/2003 - 22:28
Aangepast: 27/10/2007 - 10:09

Richtlijnen

Om alles in goede banen te leiden zijn er regels nodig. Om de website zo toegankelijk mogelijk te maken stellen we geen zware eisen, als je gewoon je gezond verstand gebruikt zou je normaal geen problemen mogen hebben. Maar aangezien het verstand van sommige mensen soms toch niet zo gezond blijkt te zijn, sommen we hier nog eens de regels op:

 • Behandel elkaar met respect. Er zullen altijd mensen zijn die er een andere visie op na houden dan jij, discussies worden altijd aangemoedigd zolang ze binnen de fatsoensnormen blijven.
 • Het vragen naar of aanbieden van producten die illegaal zijn is niet toegelaten. Hieronder vallen onder andere warez, cracks, virus generatoren, mailbombers,..
 • Cross-posting (hetzelfde onderwerp starten in verschillende fora) is niet toegelaten. Als je niet zeker ben in welk forum uw onderwerp juist thuishoort, neem dan het forum waarvan jij denkt dat het het meest toepasselijk is. We weten dat heel wat onderwerpen in verschillende fora kunnen thuishoren, zolang het relevant is zullen we daar niet moeilijk over doen.
 • Flamewars (nutteloze scheldpartijen), het constant gebruik van hoofdletters (het zogenaamde schreeuwen), racistische opmerkingen, topics en antwoorden met als enige nut reclame maken,.. worden niet toegelaten.
 • Reclame maken of commercieel dingen aanbieden op het forum door een bedrijf of firma is niet toegelaten. Enkel eenmalige particuliere verkopen zijn toegelaten.

Enkele tips

Deze tips zijn natuurlijk niet enkel toepasselijk op de PCWereld site maar op het zoeken van hulp in het algemeen.

Een duidelijke formulering

Een goed geformuleerd probleem zal veel sneller opgelost geraken, onnauwkeurige of onvolledige informatie kan vaak tot verwarring leiden en uiteindelijk kom je nog niet veel verder.

 • Als je een onderwerp opent, gebruik een duidelijke titel die het probleem bondig omschrijft. Titels zoals "probleem" of "mijn pc werkt niet meer" zijn niet enkel lastig voor anderen maar zullen door velen ook niet gelezen worden omdat ze eenzelfde vaagheid verwachten in de verdere tekst. Het is ook aan te raden om bvb je titel te starten met je besturingssysteem tussen vierkante haakjes: bvb.
 • [XP] - [Win98] - [Win2k] - [Debian] - [Redhat]
 • Niet iedereen spreekt 7 nederlandstalige dialecten. Probeer dus in het mate van het mogelijke op je taal te letten. Algemeen Nederlands is hier de voertaal. Het is heel vervelend van een tekst te lezen die vol taalfouten staat. Dit is namelijk ook belangrijk om later iets met de zoekfunctie op te zoeken. Misgespelde woorden terugvinden is zo een bijna onmogelijke taak. We merken ook dat veel mensen het gebruik niet kennen dat een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Eén lange zin vol met komma's is heel moeilijk om te lezen. Gelieve hierop te letten.
 • Geef een duidelijke omschrijving van het probleem. Leg duidelijk uit wat er mis is, wat je geprobeerd hebt, wat de "symptomen" zijn en vermeldt eventueel ook verdere relevante informatie over uw computer (versie van windows, gebruikte programma's,..). Het is altijd beter van teveel informatie te geven dan te weinig. Een langere tekst onderverdelen in paragrafen maakt het lezen ook een heel stuk aangenamer.
 • Leestekens zijn geen overbodige luxe en zorgt voor een leesbare post. Maak hier dan ook gebruik van. Hang geen zinnen aan elkaar, laat geen woorden weg. Als jij het kan lezen, is het omdat je weet over wat het gaat. Een ander heeft niet altijd zin in puzzelen alvorens te antwoorden.
 • Hou er rekening mee dat niet iedereen evenveel van computers kent, er lopen hier zowel professionals als newbies rond, maar zo af en toe komen we allemaal wel een probleem tegen dat we zelf niet op kunnen lossen. Hou daar rekening mee. Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel.
 • Geduld is een schone deugd. Niet elke vraag heeft altijd een makkelijk antwoord. Soms zul je maar enkele minuten op een antwoord moeten te wachten en soms een paar uur tot een dag. Ga niet constant proberen je eigen topic in het zicht te brengen, als iemand een antwoord weet zal dat wel komen.
 • Als je een topic opent op het forum, verwachten wij dan ook dat je deze topic volgt. Een topic waarin er gevraagd wordt om het antwoord door te mailen naar een emailadres wordt daarom niet aanvaard. Een antwoord hoort onder de vraag te komen, zodat andere mensen eventueel er ook iets aan hebben.

Omgang met anderen

Hou er rekening mee dat de mensen die op uw probleem reageren dit in hun vrije tijd doen, niemand is verplicht van te helpen. Enige beleefdheid kan nooit kwaad, door iemand die helpt te bedanken voelt deze dat zijn moeite geapprecieerd wordt en zal deze ook sneller geneigd zijn u de volgende keren te helpen. Dit belangrijk aspect wordt vaak onderschat, iemand die op een beleefde manier zijn probleem duidelijk omschrijft en laat blijken dat hij al moeite gedaan heeft om zelf een oplossing te zoeken zal veel sneller geholpen worden dan wie zich arrogant gedraagt en vage beschrijvingen geeft.

Chat

Op de chat gelden in principe dezelfde regels als op de rest van de site, samen met nog enkele specifieke regels die enkel op chat van toepassing zijn. Voor wie de gebruikelijke regels van chatkanalen niet kent, zetten we ze hier even op een rijtje:

 • Niet flooden. Flooden is het op korte tijd veel berichten sturen naar het kanaal, hieronder valt ook het regelmatig herhalen van hetzelfde bericht. Hiertegen zullen automatisch sancties genomen worden. Indien je toch een langer stuk tekst wil tonen, gebruik dan de zogenaamde pastebot (http://paste.pcwereld.be). Als je hier een stuk tekst plakt zal dit automatisch in het kanaal worden aangekondigd zodat de andere aanwezigen de tekst kunnen bekijken.
 • Gebruik geen overmatig veel HOOFDLETTERS. Het gebruik van hoofdletters wordt gezien als roepen en is niet toegelaten.
 • Gebruik geen kleur. Chat is geen kleurboek en de kleuren worden niet op alle computers even duidelijk weergegeven, daarom wordt de kleur automatisch verwijderd uit berichten.
 • Spam oftewel ongewenste reclame is niet toegelaten. Natuurlijk mogen websites wel vermeld worden zolang dit niet enkel gebeurt om reclame te maken.

Contact · Disclaimer